GRETA MARIA ASGEIRSDOTTIR VINNARE AV LILLA NELLY SACHS-PRISET

10 Dec

Den 10 december delades Lilla Nelly Sachs-priset ut för första gången. Priset gick till 17-åriga Greta Maria Asgeirsdottir från Trollhättan och hennes dikt Pirater. När hon tog emot utmärkelsen på Judiska Teatern skedde det på dagen 44 år efter att Nelly Sachs mottog Nobelpriset i litteratur.

Greta Maria Asgeirsdottirs dikt Pirater kommer att publiceras i tidningen EXPO. Pristagaren vinner en helgresa för två till Nelly Sachs Berlin och ett unikt diplom skapat av serietecknaren och illustratören Clara Bessijelle Johansson.

Fyrspråkiga Greta Maria Asgeirsdottir föddes 1993 i Hafnarfjörður på Island. Vid 9 års ålder flyttade familjen till Danmark och staden Tönder på södra Jylland. Här väcktes intresset för att uttrycka känslor i ord då en engagerad lärare uppmuntrade hennes skrivande. 2004 flyttade Greta Maria Asgeirsdottir och hennes familj till Karlstad i Sverige. Numera bor hon i Trollhättan, där hon studerar media och fotografi på gymnasiet. Hennes stora fritidsintressen är, förutom skrivandet, fotografi och musik.

”Att få ner en känsla, ett ögonblick, i ord, är något så.. bra. Eller a, det känns så bra när jag känner att jag har lyckats få ner exakt det jag ville.” säger Greta Maria Asgeirsdottir.

Foto Linnea Frankling

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: